маски

Заштитни маски тие можат многу да помогнат во спречувањето на ширење на одредени заразни болести на респираторниот систем. Тие се добар штит за нашиот респираторен систем. Таквата маска, покривајќи го носот и устата, го спречува пристапот на штетни соединенија, но исто така спречува контаминирани раце да го допрат лицето. Дури и да е така, носењето маска не гарантира заштита од инфекција.

Употребата на заштитна маска треба да се комбинира со други мерки за да се спречи инфекција.

Едно од најважните правила е усогласеноста хигиена на рацете oraz респираторниот систем, како и да се избегне близок контакт, најдобро е да се задржи растојание од најмалку еден метар од другите. Со примена на овие неколку едноставни правила, ние силно си помагаме да избегнеме контакт со вирусот.

Посетете ја нашата онлајн продавница >>

Заштитни маски се поделени на:

  • за еднократна употреба
  • еднократно

Многу зависи од материјалот од кој се сошиени. Маската како елемент на работната облека може да биде дел од неопходната секојдневна облека на вработениот. Оние што најчесто се среќаваат во аптеките се направени од неткаени, имате директно сечење и лесно се ставаат, но мора да бидат отфрлени по првата употреба.

Заштитна маска Памучно нежно црно плетено достапно во нашата онлајн продавница >>

Маски од памук тие се толку многу попрактични што е доволно да ги обработат на висока температура за да можат да ги користат повторно. За таа цел, доволно е да се мијат на 60 степени, исто така можете да ги дезинфицирате со пеглање со најголема моќност или со вриење во зовриена вода. Исто така, дезинфекцијата на маската со препарати направени со минимум 70% алкохол ќе биде ефикасна. Само испрскајте ја маската со течноста и почекајте да се исуши.

И покрај широко распространето мислење за неефективноста на заштитата од маски, вреди да се обрне внимание на фактот дека дури и несовршената маска може да создаде заштитен слој, споредлив со ефектите од препорачаната оддалеченост од 2 метри во меѓучовечките контакти.

Како да носите маски за лице кога е потребно многу часови?

За жал, за многумина од нас носењето маски е малку досадно, особено за неколку часа на ден. Тогаш може да се чувствувате без здив или поспан поради помалку кислород.

За да ја ублажите непријатноста предизвикана од носење маска постојано, само треба да запомните едноставни правила. Прво на сите, носете маска само ако е потребно. Ако немаме контакт со луѓе однадвор и не сме на јавни места, вреди да го преземете, дури и за неколку минути. Краток одмор ќе ви овозможи да се одморите и да оксигексирате.

Исто така, вреди да имате неколку маски за повеќекратна употреба. Статистички, едно лице купува околу 8-10 маски (и ги купува кога ќе се истрошат), за да можат да се менуваат во текот на денот и да ги мијат - споредливо со начинот на кој работиме со долна облека. Ако треба да бидеме на затворено место, исто така вреди да се отвори прозорецот и да се дише длабоко. Willе забележиме разлика во тоа како се чувствувате одново и одново.

 

Улична облека сина заштитна маска за уста и нос достапна во нашата онлајн продавница >>

Како може маската да ни помогне во секојдневниот живот?

Маската е дизајнирана да го заштити нашиот респираторен систем. И покрај зголемувањето на популарноста заради пандемијата, вреди да се обрне внимание во кои други околности неговата употреба исто така ќе ни помогне да го заштитиме нашето здравје.

За многу месеци редовно примаме информации за тековната од медиумите извештај за смогод кои може да забележите особено зголемување на загадувањето за време на сезоната на греење. Неговата растечка концентрација е најопасна кај големите агломерации со силен интензитет на транспорт и со индустриски постројки.

Имајќи го ова предвид, жителите на најголемите градови во светот веќе подолго време користат маски за лице. За возврат, во пролетниот и летниот период, ние сме изложени на разни видови на прскање, каде се користат хемиски пестициди или заштита од комарци, крлежи и други инсекти. Исто така кога правиме чистење дома, особено општо чистење со употреба на силни детергенти, треба да користиме маска за да го заштитиме нашиот респираторен тракт, за да не вдишуваме штетни пареи.